WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid

Intellektuaalomandi kaitse seadused võimaldavad loojal või leiutajal saada majanduslikku kasu oma loomingu kasutamisest ning kaitsevad nende töid volitamata kasutamise või jäljendamise eest. Organisatsioon, mis intellektuaalomandi kaitset koordineerib on WIPO (Rahvusvaheline Intellektuaalomandi Organisatsioon). 

WIPO jagab intellektuaalomandi kaitse järgmisteks põhikomponentideks: 
  • Patent
  • Kasulik mudel
  • Tööstusdisain
  • Kaubamärk
  • Ärisaladus
  • Litsents
  • Autoriõigus

Kõige paremini toimiv komponent

Autoriõigus on üks kõige paremini toimivaid WIPO intellektuaalomandi mudeli komponente. See pakub automaatset kaitset kirjandus-, kunsti- ja teadusteostele, ilma registreerimisnõudeta, paljudes jurisdiktsioonides. See tähendab, et autoriõiguse kaitse tekib automaatselt teose loomise hetkel ning hõlmab väga palju eri laadi teoseid, alates raamatutest ja muusikast kuni tarkvara ja digitaalse sisuni. Autoriõigus on kohandunud digitaalse ajastu väljakutsetega. Näiteks on meil olemas toimivad digitaalse õiguste haldamise vahendid (DRM) ja internetis levivat kaitstud sisu saab erinevate keskkondade vahenditega tuvastada, tõkestada või raporteerida, kuigi see tekitab ka uusi vaidlusi ja väljakutseid.

Vajab muutmist

Patentide süsteem võib vajada põhjalikumaid muudatusi, eriti seoses tehnoloogia kiire arengu ja rahvusvahelise koostöö vajadusega. Patendisüsteemipõhilised suuremad probleemid on: 

  • Innovatsiooni pidurdamine: Mõnikord võivad patendid takistada innovatsiooni, eriti tihedalt konkureerivates või kiiresti arenevates valdkondades nagu tarkvara ja biotehnoloogia, kus patendisõjad võivad innovatsiooni aeglustada, sest uut ideed ei saa keegi edasi arendada ega kasutusse võtta, peale patendiomaniku. 
  • Liiga üldised patendid: Patente andtakse välja liiga üldistele asjadele a la "sinise servaga aken" või "kumerate servadega ekraan". Kuna see on võimalik, siis patendeeritakse ära kõik võimalik. Suurfirmade jaoks ei ole üldiselt  probleem patendi kasutamise eest tasu maksta või sõlmida vastatastikuseid leppeid üksteise patentide kasutamiseks, kuid peamiseks probleemiks on just mõjud väike-ettevõtetele. 
Muudatused võiksid hõlmata protsesside lihtsustamist, patentide kvaliteedi parandamist, piiriülese koostöö tugevdamist ja alternatiivsete vaidluste lahendamise mehhanismide arendamist, et vähendada kohtuvaidlusi ja soodustada innovatsiooni.

Kuigi WIPO intellektuaalomandi mudeli erinevad komponendid täidavad olulist rolli innovatsiooni ja loovuse kaitse tagamisel, vajavad mõned aspektid, eriti patentide süsteem, ajakohastamist ja kohandamist praeguste väljakutsete ja tehnoloogia arenguga.

Comments

Popular posts from this blog

Traditsiooniline meedia vs uus meedia

Tehnoloogiad Interneti varasemast ajaloost

Diplomid ja erialased kutsetunnistused/sertifikaadid