Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright

Eben Moglen räägib oma 1999. aasta artiklis "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright", kuidas patendid ja autoriõigused kaovad tänu interneti levikule unustuste hõlma ning avatud tarkvara, muusika ja muu loome saab vabaks. Peamiseks väärtuseks saab tarbijate tähelepanu, mille järele kõik püüdlevad ning ilmselgelt saavad suurema tähelepanu tasuta levivad teosed. 

Autor teeb üsna julgeid tuleviku ennustusi, millest kõik pole kahjuks veel täitunud. Näiteks ennustab ta muusikatööstuses vahendajate ära kadumist, mis on suures osas täitunud. Järjest vähem on olulised proktsioonistuudiod - muusikud produtseerivad oma stuudiotes ning publitseerivad oma teoseid ise. Autoriõigus kui selline on veel alles, kuid viimaste arengutega GenAI valdkonnas julgen ennustada, et näiteks muusika ja filmimaailmas ei ole mõtet tulevikus ka autoriõigustega jännata. Olen nõus autori mõttega, et kogu loome võiks levida vabalt. Tulu saab teenida ka fännidele kvaliteetset merchi ja kontserte müües. 

Ennustab ta sotsiaalmeedia tulekut, kus uudiseid uudiste asemel saab palju vahetumat infot sündmuste kohta vabatahtlike käest, kes jagavad kõike seda vaid heast tahtest, kuulsuse- või tähelepanu (ja reklaamtulu) nimel. 

Eben toob oma artiklis palju häid näiteid ja põhjendusi, miks senine kapitalistlik lähenemine loometöös ei ole elujõuline ning oma loomet vabalt jagades, võib sellest saada veelgi parem teos. Olen ta ideedega täiel määrel nõus ning loodan et ka tema veel täitumata ennustused saavad lähiajal teoks. 


Comments

Popular posts from this blog

Traditsiooniline meedia vs uus meedia

Tehnoloogiad Interneti varasemast ajaloost

Diplomid ja erialased kutsetunnistused/sertifikaadid