Traditsiooniline meedia vs uus meedia

 Traditsioonilised meediaväljaanded, nagu Delfi, ERR, Postimees Grupp on endiselt suures osas traditsioonilised, kuid mõni on uue meedia kasutuses teistest edumeelsem ning võidab sellega tõenäoliselt ka rohkem noorte klikke. Räägin täna kahest väljaandest - Delfi, mis kasutab uut meediat oskuslikumalt ning ERR-ist, mis seda märksa lahjemalt teeb. 


Delfi

Delfit peetakse üsna kehva kvaliteediga ajakirjandusväljaandeks, sest sisaldab palju clickbait ning madala kvaliteediga artikleid. Clickbait artiklid on samuti madala kvaliteediga, kui konkreetsemalt tähendab pealkirjaga sisu võimendamist, et inimesi lugema meelitada. Samas on Delfi ampluaa lai, omades palju erinevaid väljaandeid ning kasutades kanaliteks lisaks artiklitele ka TV-saateid, podcaste ning ülekandeid üritustelt. 

Mis neid peamiselt aga traditsioonilisematest väljaannetest eristab, on sotsiaalmeedia põhised artiklid ning suur Facebook-i platvormi kasutamine. Sageli on artiklid mõnest menukast Tik-Toki/Youtube-i videost või Facebooki/Twitteri postitusest, mis langetab nende ajakirjandlikku kvaliteeti kuid kindlasti kutsub lugema rohkem meelelahutuse peal väljas olevaid kasutajaid. 

Lisaks on Delfil legendaarne kommentaarium. Ma küll ei tea kedagi, kes seda loeks või sinna postitaks, kuid iga vähegi suurema uudise alla on kommentaaride hulk tohutu. Lisaks elab paralleelne kommentaarium ka Facebookis, kuhu nad oma artiklid samuti postitavad. 


ERR Uudised

Võrreldes Delfiga, on ERR väga traditsioonilise meedia juurde jäänud. Ei ole neil suurt hulka jälgijaid ühelgi sotsiaalmeedia platvormil ning oma sisu loomiseks on peamised allikad siiski intervjuud otse allikatega või välismaised tuntusega väljaanded. Pealkirjad on tunduvalt vaoshoitumad ning kommentaare ei saa nende platvormi kaudu üldse artikli kohta anda. 

Usun, et ERR-il oleks võimalik oma populaarsust ja vaatamiste arvu kasvatada kasutades rohkem uue meedia väljendusvõimalusi ning integreerides seda kõike oma platvormiga. Samas olen mina äärmiselt tänulik, et nad seda ei tee ning on olemas reklaamivaba koht, kus sisulist ning päevakajalist infot saab tasuta lugeda. 



Comments

Popular posts from this blog

Tehnoloogiad Interneti varasemast ajaloost

Diplomid ja erialased kutsetunnistused/sertifikaadid