Tehnoloogiad Interneti varasemast ajaloost

 Täna kirjeldan kahe tehnoloogia loomist, mis pärinevad sügavast Interneti ajaloost, enne veebi tulekut. Üks neist, e-posti teenus, on ka tänapäeval laialdaselt kasutuses ning teine, Telnet protokoll, on peamiselt ajalukku jäänud. 

E-post

E-posti alged pärinevad ajast, mil suurema arvutusjõudluse kasutamiseks jagati (time-sharing) suuri arvuteid (mainframe). Algne idee oli vahetada sõnumeid teiste sama arvutit kasutavate inimestega. 1971, kui Ray Tomlinson oma meeskonnaga sai ligipääsu ARPANET-ile, lõid nad programmi CPYNET, mis kirjutas üle võrgu teistesse arvutitesse faile. Ray kobineeris selle SENDMSG programmiga, mida kasutati sama arvutit kasutavate kasutajate vahel sõnumite vahetamiseks, ning lisas võimaluse @ sümboliga eraldada adressaadi ja arvuti nime, kuhu arvutisse sõnum kirjutatakse. Seda adresseerimise formaati kasutatakse tänapäevani. 
E-posti tehnoloogia ja selle kasutus kasvasid jõudsalt 1970. ja 1980. aastatel, kui välja töötati standardsed protokollid nagu Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) e-posti saatmiseks, samuti Post Office Protocol (POP) ja Internet Message Access Protocol (IMAP) e-posti lugemiseks ja haldamiseks, mis tähendas et kirjade vastuvõtmiseks ning saatmiseks võeti kasutusele serverid ning kirja saaja ei pidanud enam kirja saamiseks õigel ajal võrgus olema. 1990. aastate lõpus ja 2000. aastate alguses muutus veebipõhine e-post populaarseks, tänu teenustele nagu Hotmail, Yahoo! Mail ja Google Gmail. Need platvormid võimaldasid kasutajatel juurdepääsu oma e-postile mis tahes veebibrauseri kaudu, ilma et oleks vaja eraldi e-posti klienti. 
E-posti kasutuselevõtt muutis trastiliselt inimeste suhtlust nii äris kui ka isiklikus elus, pakkudes kiiret ja mugavat viisi sõnumite vahetamiseks üle kogu maailma. 

https://blog.cloudflare.com/the-history-of-email

Telnet

Telneti arendamine algas 1969. aastal [1], osana varajastest ARPANET'i projektidest. Ametlikult standardiseeriti Telnet kui protokoll RFC 854 [2] dokumentatsioonis 1983. aastal. Telnet oli üks esimesi võrguprotokolle, mis võimaldas kaugjuurdepääsu arvutisüsteemidele. Telnet saatis informatsiooni võrgu krüpteerimata kujul ning oli seega ebaturvaline. 1995. aastal tuli välja SSH protokoll, mis Telneti kaugjuurdepääsu funktsionaalsuse üle võttis, kasutades turvalisemat krüpteeritud andmeedastust ning audentimise protokolli. 
Telnet loodi selleks, et võimaldada kasutajatel ühenduda ja suhelda kaugseadmetega üle võrgu. Selle peamine eesmärk oli pakkuda lihtsat ja standardset viisi kaugtöötamiseks, võimaldades kasutajatel käivitada käsklusi ja hallata süsteeme üle võrgu, ilma et peaksid olema füüsiliselt kohal. See võimaldas kasutada suuremaid arvutusvõimsusi, mis koduarvutitesse sisse ei mahtunud. Üle Telneti realiseeriti ka esimesed otsingumootorid ning erinevad suhtluskeskkonnad. 
Tänapäeval on Telneti peamiseks rakenduseks võrguseadmete seadistamine, mis vaikselt kolib ka turvalisemate protokollide peale. Lisaks kasutatakse telnet klienti võrguühenduste testimiseks ning huvilistele on alles ka mõned serverid, kus on jututoad, foorumid ja muud süsteemid [3]

Telneti põhise foorumi (BBS) sisselogimisaken. 
Võetud lehelt https://www.telnetbbsguide.com/bbs/software/virtual-advanced/connection/telnet/list/detail/



[1] https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc15
[2] https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc855

Comments

Popular posts from this blog

Traditsiooniline meedia vs uus meedia

Diplomid ja erialased kutsetunnistused/sertifikaadid